06 august 2007

Trasee noi in Sinaia

Saptamana trecuta am reusit sa-mi fac timp pentru echiparea a doua trasee din Sinaia care incremenisera in faza de proiect de mai bine de doi ani. Noile trasee sunt pe faleza pe care am facut prin anii '90 traseele Fiul Ploii si Sange si Magneziu, (am reechipat Fiul Ploii acum un an, iar pe Sange si Magneziu, pe care initial l-am urcat cu mobile, urmeaza sa pun totusi cateva spituri).

(click pentru imaginile marite)

Faleza Fiul Ploii

Liniile noilor trasee


"Pumnul de Fier", (cu linie rosie in fotografii) este echipat cu 9 spituri cu urechi Fixe, incepe la cca. 8-10 m in dreapta tr. Fiul Ploii, are cam 25 m si probabil 7+. Crux-ul este un pas cu o cheie de pumn cam dureroasa intr-o gaura, aproape de final, motiv pentru care traseul a si primit numele asta. Top-ul actual este pe un prag de la care dificultatea scade destul de mult, dar ma gandesc sa echipez totusi si cei 8-10 m pana la top-ul din "Fiul Ploii".

Celalalt traseu, "Fata Morgana" (cu linie galbena in poze) incepe putin mai la dreapta, de pe un bolovan, are cam 18 m (6 spituri), probabil gradul 8-, si are top comun cu "Pumnul de Fier". Am curatat ambele trasee atat cat mi-a permis timpul, dar este posibil sa mai trebuiasca o perie ici-colo...

Accesul la trasee: de la inceputul potecii pietruite spre Poiana Stanii se urca putin pana la prima ramificatie a acesteia. De aici, se merge pe poteca pietruita din dreapta pana la o casa (locuita !), apoi din spatele casei prin padure pe o poteca pe curba de nivel (spre Poiana Tapului ?!). Dupa cca. 5 min. de la casa veti vedea pe stanga potecii un bolovan inalt de 3-4 m. De la acesta urcati direct spre stanga prin padure pana cand faleza - ascunsa de coroanele copacilor - devine vizibila. Ultima portiune este o poteca spre dreapta pe langa perete pana la baza traseelor.

Pe aceeasi faleza vreau sa mai echipez doua trasee pe care le-am gasit si pe care am inceput sa le curat impreuna cu Radu "Tziganu" pe fatza din stanga "Fiului Ploii"  (Traseele incep pe cele doua fisuri paralele aflate pe fatza din stanga hornului)

6 comentarii:

 1. Anonim13:51

  salut.ma numesc bogdan nicolau si ma catar de vre-o 10 ani pe la sinaia.salut faptul ca ati reusit sa amenajati si acolo, mai ales ca este una dintre ultimele faleze natural-amenajabile ramase.ceea ce cred ca nu este ok, este ideea - nu mergeti acolo, nu amenajati - rezervat; ideea era sa apara cat mai multe trasee indiferent de autor.a, si ma bucur ca ai trecut in sfarsit pe verticon topoul complet al sinaiei.am auzit pe multi incepatori care erau debusolati de cate trasee apareau pe topoul tau si de cate erau intr-adevar.cred ca este nevoie de mai multa relaxare legat de ideea ca "astea-s traseele mele, restul nu ma intereseaza".bafta maxima la amenajat.

  RăspundețiȘtergere
 2. Anonim13:58

  buna treaba!
  multa bafta la echipare arata bine

  pe partea dreapta a falezei nu aveti de gand sa bateti nimic?

  ioni

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru Bogdan Nicolau:
  Chestia cu "rezervarea" se refera la faptul ca am inceput sa lucram la proiectele respective. Ar fi frustrant pentru oricine sa imagineze linia unui traseu, sa munceasca la curatarea bolovanilor instabili si ai pamantului si lichenilor de pe prize, apoi sa vina altcineva si sa puna spiturile. Din cauza asta am anuntzat existentza proiectelor, si cred ca asemenea anuntzuri sunt practica curenta prin alte zone.

  Pentru Ioni:
  Multumesc, la fel si tie !
  In dreapta a vazut Radu un traseu mai scurt, pe care se gandea sa-l echipam ca sa fie "de incalzire". Din pacate, este destul de murdar si asta e cam "demotivant". Poate dupa ce echipam cele doua proiecte.

  RăspundețiȘtergere
 4. Frumos, bravos, bine ca se misca treaba. Bortelire placuta :)

  Kobe.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ioni09:09

  Intre Fata Morgana si Sange si Magneziu ai vreun proiect?
  Pare ca ar merge amenajat ceva mai tare pe acolo.

  RăspundețiȘtergere
 6. (pt. Ioni) M-am uitat la zona aia, dar nu am niciun proiect acolo. Stanca este mai dubioasa: solzi la suprafata si foarte multi licheni de curatat. In zona superioara as fi vrut sa echipez o continuare pentru "Fata Morgana", de la topul existent spre dreapta, pe fisura vizibila sus, pe verticala intrarii in traseu. Din pacate, deasupra topului actual este o zona friabila si n-am avut la mine scule de "demolat".
  Oricum, daca vrei sa bati ceva acolo, nu cred ca ar fi o probleme sa echipez si eu extensia asta dupa aia.
  Laurentiu

  RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate de catre autorul blogului, iar "anonimele" sunt respinse din principiu. Daca vrei sa comentezi trebuie sa te prezinti.