26 septembrie 2007

Un nou sector de escalada in Sohodol: "Scoala"

Pentru echiparea traseelor de escalada ai nevoie de multa experienta, iar de la un anumit nivel nu te mai intereseaza decat traseele care constituie o provocare reala. Din aceasta cauza se echipeaza foarte putine trasee usoare, iar incepatorii se vad nevoiti sa urce mereu - pana la lustruirea prizelor - aceleasi putine linii adecvate nivelului lor. Acesta a fost motivul pentru care m-am apucat sa echipez in Sohodol un nou sector de escalada care ofera cateva linii cu grade intre 5+ si 7-. Faleza se afla la cca. 100 m de la ghereta de langa podul de la intrarea in chei, pe malul celalalt al raului si se numeste "Scoala". (click pentru imaginea marita)

Noile trasee au intre 15 si 20 m (max. 8 spituri) si se numesc:
1. Extemporal 6+ Intrare pe o zona cu aparentza friabila dar cu prize solide, apoi se continua pe o fisura verticala, intr-un diedru.
2. Teza 7- Incepe la 3-4 m in dreapta tr. Extemporal si se desfasoara pe un diedru destul de dificil.
3. Corijenta 5+ Un traseu destul de usor dar nu lipsit de probleme, are top comun cu tr. Teza. Atentie, la inceput stanca este putin friabila !
4 Examen 6+ Traseul urca direct pe fatza din dreapta falezei si are cativa pasi foarte tehnici.

In stanga falezei urmeaza sa mai echipez cel putin doua trasee care, desi trec peste un mare tavan, nu vor depasi gradul 7. Pentru moment le-am urcat in mansa dar nu le-am echipat, pentru ca mai intai trebuie sa daram niste bolovani instabili care par gata sa cada in orice moment si de data asta nu am avut cu ce.

4 comentarii:

 1. Felicitari pentru initiativa! Nu te-ai plictisit de dat gauri? :)

  Kobe.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-am procopsit cu o epicondilita la cotul stang si plictiseala de a face pauza la catzarare era mai rea decat "plictiseala de a a da gauri" Dintre doua rele ... ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. salut
  unde e faleza scoala , ca din poza nu imi dau seama si sohodolul e zona mea preferata de catarat .

  RăspundețiȘtergere
 4. Pt. Razvan:

  Dupa ce treci cam 100 m de primul pod dinspre satul Rachiti (unde este ghereta unde se incaseaza taxa de vizitare a cheilor), faleza se vede pe celalalt mal al raului.

  RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate de catre autorul blogului, iar "anonimele" sunt respinse din principiu. Daca vrei sa comentezi trebuie sa te prezinti.