24 august 2009

Trasee cu protectii mobile (trad) in Cheile Folea


Dupa trei sau patru iesiri in cheile Folea, am terminat curatarea traseelor de trad din sectorul "Odyssey" (peretele de vis-a-vis a fost botezat "Explorer" asa ca numele a venit de la sine...) si am urcat integral cu protectii mobile cam toate variantele posibile. Liniile traseelor - atat de trad cat si de escalada - sunt cele din fotografia de mai jos (click pentru imaginea marita):

Penelopa (escalada): 2 l.c. (6a+, 35 m  / 7a, 30 m)
Prima lungime poate fi urcata ca traseu independent, pana la regruparea cu doua ancore chimice aflata pe pragul de la jumatatea peretelui. A doua lungime continua drept in sus pe fatza si are gradul 7a (VIII).

Cyclop (trad): 6a, 35 m.
Intrarea este comuna cu tr. Penelopa, dar in loc de primele doua spituri, pentru asigurare se folosesc doua clepsidre: un anou de 60 cm care se leaga dintr-o pozitie cam incomoda si unul de 120 cm mai sus, intr-o clepsidra mare si solida.

Tavanul, care de jos arata destul de fioros, se urca prin dreapta pe prize bune, iar dificultatea nu depaseste 6a. Pentru asigurarea pasajului am montat un hex Metolius #10 si un C4 Black Diamond #3.

Dupa trecerea tavanului, se iese pe fatza din dreapta, intr-o nisa suficient de comoda pentru o odihna fara maini. De aici, catararea continua ascendent stanga, pe un sir de alveole care ofera si posibilitati pentru montarea de protectii, apoi usor dreapta spre fisura finala (in care se afla un arbust), care duce la top.
Echipament folosit: friend-uri Black Diamond C4 de la #.5 la #3, nuci DMM Wallnuts medii-mari, Metolius Curve Hex #10, anouri pentru clepsidre, coarda de 70 m (pentru coborarea in rapel).

Circe (trad): 6b, 35 m (varianta din stanga este ceva mai usoara ~6a+)
Intrarea este comuna cu tr. Calypso (dar fara sa se foloseasca spiturile). Dupa primele pasaje asigurate cu un friend si o bucla intr-o clepsidra, se trece direct tavanul. Fisura de sub tavan ia un hex mare, care trebuie extins cu un anou, iar intr-o alveola aflata imediat deasupra buzei tavanului am montat inca un friend.

Pe fatza de peste tavan se traverseaza oblic stanga pana la o priza buna, de la care incepe crux-ul traseului. La inceputul pasajului, asigurarea este la un metru sub picioare, dar caderea ar fi in gol, sub tavan, asa ca nu este niciun pericol (daca friend-ul este montat corect). Dupa ridicarea in picioare pe priza mentionata, am montat (dintr-o pozitie destul de intinsa) o nuca solida intr-o fisura verticala.

De aici, se poate continua direct in sus pe fatza (6b) spre inceputul unei fisuri evidente, sau se poate traversa oblic stanga pana in nisa comuna cu tr. Cyclop (6a+), apoi oblic dreapta inapoi la linia traseului, catre fisura pe verticala careia se continua pana la top.
Echipament folosit: friend-uri Black Diamond C4 de la #.5 la #3, nuci DMM Wallnuts medii-mari, Metolius Curve Hex #9, anouri pentru clepsidre, coarda de 70 m (pentru coborarea in rapel).

Ulysse (trad): 6a+, 35m
Intrarea in traseu se face la fel ca pentru tr. Circe, dar de sub tavan se traverseaza spre dreapta, intr-un horn care se ingusteaza treptat pana cand se transforma intr-o fisura larga. Aceasta se urmeaza prin catarare cu chei de maini si de picioare pana la un prag orizontal care ofera o pozitie buna pentru odihna.

De aici, fisura verticala se ingusteaza treptat, apoi se inchide complet, ceea ce obliga la o traversare oblic-dreapta (crux) urmata de o ridicare delicata spre pragul pe care se afla topul traseului.
Echipament necesar: un set de nuci, friend-uri de marimi medii/mari (sunt utile dubluri pentru marimile echiv. BD C4 #2&3), cateva anouri pentru asigurarea clepsidrelor, coarda de 70 m (pentru coborarea in rapel)

Calypso (escalada): 2 l.c. (6a+,35 m / 7a, 35 m)
Prima lungime poate fi urcata ca traseu independent, pana la topul cu lantz aflat in regrupare. In lungimea a doua se continua pe diedru, iar dupa traversarea pe fatza de sub tavan (crux 7a) se urca diedrul vertical care conduce la top-ul cu lantz, care este comun cu tr. Penelopa.
Duminica dimineata am mers intr-o alta zona cu potential pentru trasee de trad, aflata la cca. 30 m in amonte de ultimul traseu din peretele Explorer, unde pusesem ochii pe o fisura de 20 - 25 m care parea sa poata fi asigurata cu protectii mobile.

Am intrat in traseu, dar dupa ce am urcat cam doua treimi din el m-am intzepenit intr-o portiune cu perne de iarba, in care prizele erau foarte prafuite, iar fisura era plina cu pamant si pietricele. Am batut doua pitoane si am coborat.

Cristi "Caiacu" Negoita s-a hotarat sa incerce si el traseul si a urcat pana la pitoanele din care ma retrasesem eu. Dupa o ora de curatat brazde de iarba, prize si fisuri, in care a incercat diferite protectii, a reusit sa termine traseul, apoi a tras sus Hilti-ul si a montat un top cu doua urechi cu inel Fixe.

Dupa ce am muncit in mansa vreo jumatate de ora sa curat traseul cu peria, sa scot cele doua pitoane si sa mai scot pamantul din fisuri cu extractorul de nuci, traseul era gata pentru prima ascensiune libera, pe care am facut-o dupa ce m-am odihnit un sfert de ora.

Noul traseu nu pune probleme deosebite, dar ascensiunea pare mai grea pentru ca montarea protectiilor din jumatatea superioara (nuci mici) se face cu dificultate, din pozitii incomode, iar posibilitatile de asigurare nu sunt chiar evidente.

In timpul lucrului la traseu, baietelul de aproape doi ani al lui Caiacu, Victoras, si-a "incurajat" de la baza traseului tatal (taaaatiiiii, taaaatiiiii !!!!) pana cand a adormit epuizat infasurat intr-o pufoaica. Am considerat ca el a muncit cel mai mult la traseul asta, asa ca noua linie se numeste "Victoras" (5c/6a, 25 m).

Pentru asigurare sunt necesare doua anouri Dyneema pentru clepsidrele de la inceputul traseului, optional unul sau doua friend-uri de marime medie (echivalent Black Diamond C4 #.75 -  #1) si un set de nuci, eventual cu dubluri pentru marimile mici (#1 - #5). Eu am folosit si un Big Bro #2, dar in zona respectiva am curatat si o fisura in care se poate monta o nuca.

03 august 2009

Trasee de catarare in cheile Folea

Dupa ce am urcat traseul Ulysse din sectorul Odiseea, m-am gandit sa curat fisurile de pe fatza din stanga lui, in speranta ca de sub ierburi ar mai iesi un traseu care sa poata fi urcat cu asigurari mobile.

Am montat un top cu doua urechi cu inel Fixe, am pus o coarda statica si m-am apucat de lucru. Dupa doua zile de munca la gradinarit prin fisuri, am inceput sa am indoieli ca traseul poate fi urcat integral pe mobile, dar are niste pasi foarte frumosi si poate ar merita sa fie echipat cu niste spituri (pentru ca munca de curatare sa nu fie in zadar...).

Cu ocazia asta am modificat si intrarea in Penelopa, care acum incepe pe o fisura aflata direct pe verticala traseului (doua spituri si eventual un anou peste o clepsidra evidenta), pe care o consider mai potrivita cu restul lungimii decat intrarea veche, comuna cu tr. Calypso.Plimbare prin parc, 7a+, 20 m

Daca tot m-am apucat de treaba, am echipat si un proiect mai vechi (de acum doi ani) pe care il urcasem doar in mansa. Traseul se numeste "Plimbare prin parc", incepe la zece metri mai sus de vatra de foc din zona de campare si este o adevarata bijuterie.

Mie mi s-a parut ca cele trei crux-uri (unul chiar la intrare, apoi cate unul la fiecare tavan) nu depasesc 7a, dar s-ar putea ca "la vedere" sa fie mai dificil. Astept o confirmare de la cei care vor repeta traseul.Traseul "Plimbare prin parc"