27 aprilie 2010

Catarare la Shumen, Bulgaria

De cand am descoperit Facebook, n-am prea mai scris nimic pe blog dar incerc sa repar asta...

Week-end-ul trecut am plecat in explorare la Shumen, la indemnul unor amici carora le-au placut traseele de catarare de acolo. Distanta este de 170 km, iar drumul trece pe la Russe - spre Varna din soseaua de centura - pe langa Razgrad, apoi se traverseaza orasul Shumen pana la Divdiadovo.

In zona sunt mai multe faleze, dar una singura are trasee echipate: 15 sau 16 linii cu grade de la 5+ pana la 8+ De fapt, gradele nu se prea potrivesc cu dificultatea reala a traseelor, probabil ca au fost stabilite dupa invatarea "pe de rost" a traseelor, care au destul de multe prize ascunse.


Aceasta caracteristica se datoreaza si rocii, care este un fel de gresie calcaroasa (sau calcar grezos ?!) foarte aderenta pe care n-am mai intalnit-o in alta parte. Din pacate, echipatorii au sapat destul de multe prize si au cam stricat si stanca si traseele.In doua dintre trasee (cu grade de 6 pana la 6+) am folosit protectii mobile, ignorand ancorele chimice cu care erau echipate, iar un altul cred ca l-am urcat in premiera pe linia unei fisuri clare, care ducea catre topul altui traseu.


Ziua a fost destul de placuta, ne-am catarat la greu, dar cred ca nu prea mai avem ce cauta pe acolo. Traseele nu prea merita drumul de 180 km: sunt putine, scurte si multe dintre ele au prize sapate :o(

Un comentariu:

  1. calcar d-ala gre(t)zos se gaseste un pic pe Valea Cernei. cateva trasee sunt amenajate pe acest gen de stanca la sectorul Surplomba. partea de inceput a traseelor Hercules, Vanatorul Alpin si toate traseele alea scurte de la Try Again la Let's go west sunt pe stanca asta aderenta.
    pe Valea Cernei stratul de calcar grezos se gaseste pe unele faleze de pe malul drept geografic, insa imediat deasupra urmeaza un strat f. friabil ceea ce nu prea incurajeaza amenajatul unor trasee de escalada.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate de catre autorul blogului, iar "anonimele" sunt respinse din principiu. Daca vrei sa comentezi trebuie sa te prezinti.