16 februarie 2011

Cumpararea echipamentului de catarare traditionala

Echipamentul de trad pare scump si atunci cand il cumperi ai putea sa fii tentat sa alegi protectiile de care ai nevoie pe criteriul pretului cel mai mic. Daca vei cumpara protectii de calitate indoielnica pentru ca sunt mai ieftine, de fapt pe termen lung vei cheltui mai mult, pentru ca mai devreme sau mai tarziu vei simti nevoia sa le inlocuiesti cu echipament mai performant, mai usor, sau mai sigur.

(Eu, de exemplu, pana sa ajung la nucile DMM Wallnuts pe care le am in prezent, am cumparat - si am vandut apoi in pierdere - mai multe seturi de nuci, care nu mi-au placut destul de mult ca sa le pastrez...)

Inainte de a "sparge pusculita" afla de ce protectii ai nevoie. Pentru a te orienta asupra modelelor pe care vrei sa le cumperi, cel mai bine este sa le incerci pe cele ale prietenilor sau ale cataratorilor pe care ii intalnesti la stanca, de la care poti obtine si informatii in legatura cu utilitatea si eficienta modelelor respective.

In privinta calitatii, este bine sa te orientezi de la inceput asupra unor modele fabricate de firme cu reputatie solida, care au standarde de calitate foarte ridicate si ale caror produse sunt garantate si certificate conform normelor CE si UIAA. (Chiar daca se intampla sa apara probleme la protectiile cumparate, aceste firme vor fi intotdeauna dispuse sa respecte conditiile de garantie si sa repare/inlocuiasca produsul).

De asemenea, este bine sa alegi modele care au deja vechime pe piata, pentru a fi la adapost de erorile si ajustarile inerente modelelor foarte recente (de ex. unele dintre noile friend-uri Dragon de marimi mari produse de DMM au avut ceva probleme inca de la primele loturi fabricate, care au fost retrase de pe piata, ceea ce este mai putin probabil sa se intample cu modelul similar Camalot C4 produs de Black Diamond care este in fabricatie de mai multi ani)

Afla si alte pareri despre echipamentul pe care intentionezi sa-l cumperi. Pe internet poti gasi "reviews" ale multor piese de echipament, care ofera in general detalii comparative ale produselor dintr-o anumita categorie. Trebuie insa sa tii cont de originea informatiilor. De exemplu, protectiile recomandate pe site-urile americane, desi potrivite pentru catararea pe granit sau gresie din State, s-ar putea sa nu fie adecvate conditiilor din zonele de catarare pe care le frecventezi.

Daca ai nevoie de detalii suplimentare, nu ezita sa contactezi fabricantul modelului care te intereseaza. De fiecare data cand am trimis un email prin care ceream informatii de la un producator de echipament, am primit raspunsuri promte si foarte detaliate la intrebarile mele.

In mod ideal, rack-ul tau de trad trebuie sa acopere toate marimile de fisuri in care ai nevoie sa montezi protectii in traseele in care te cateri. In functie de imprejurari, pentru aceeasi marime de fisura uneori poti avea nevoie de protectii active, iar alteori de cele pasive. De asemenea, pe parcursul aceleiasi lungimi de coarda este posibil sa ai nevoie de mai multe ori de aceeasi marime de protectie. Din aceasta cauza, este foarte dificil sa-ti "dimensionezi" rack-ul.

Totusi, nu trebuie sa-ti procuri tot echipamentul de la inceput. Porneste de la ceea ce consideri a fi minimumul necesar (de obicei unul sau doua seturi de nuci), iar in timp poti adauga protectiile despre care crezi ca ar fi fost utile in traseele pe care le-ai urcat.

Din pacate, echipamentul de calitate pentru catararea trad nu se prea gaseste in magazinele din Romania, iar acolo unde acesta exista totusi, adausurile comerciale exagerate ale comerciantilor il fac practic inaccesibil.

Daca ai un card bancar (chiar si in lei, cu posibilitatea de conversie in alte valute), magazinele on-line (de pe internet) pot constitui o alternativa foarte buna, mai ales in extra-sezon, atunci cand apar reduceri importante de preturi. (Totusi, pentru cumparaturile on-line trebuie sa platesti in plus si pretul transportului, asa ca este bine sa te informezi inainte de a face comanda.

In plus, inainte de a comanda on-line echipamentul, trebuie sa stii exact ce vrei, pentru ca, in mod evident, in aceste magazine nu ai posibilitatea sa incerci si sa compari intre ele articolele pe care vrei sa le cumperi (unele articole pot fi totusi returnate, dar de obicei pe cheltuiala cumparatorului).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate de catre autorul blogului, iar "anonimele" sunt respinse din principiu. Daca vrei sa comentezi trebuie sa te prezinti.