17 iulie 2012

Cheile Folea - noi trasee de trad in Sectorul Zodiac

Canicula face din nou sa fiarba asfaltul de pe strazile din Bucuresti, asa ca a inceput iar sezonul de catarare traditionala (dar si  de "destelenire" a unor noi linii de trad) in cheile Folea!

Primul traseu pe care am deschis "santierul"  se afla in sectorul "Zodiac" si urmeaza o fisura oblica aflata in dreapta traseului de escalada "Gecko", iar dupa cateva ore de curatat cu constiinciozitate fisurile si prizele, linia era gata pentru prima ascensiune.

Intrarea in traseu se face direct peste o surplomba, cu ajutorul unei chei de mana intr-o fisura verticala in care se poate monta un hex mare (eu am folosit Torque Nut #4 - DMM), apoi, dupa asigurarea unei clepsidre, se urca direct spre tavanul de deasupra. Acesta se depaseste pe partea stanga, cu asigurare intr-un friend mediu. Urmatorul tavan ofera o asigurare solida intr-o clepsidra, apoi se continua pe fisura care mai primeste cateva nuci si friend-uri pana la topul cu doua urechi cu inel.

Traseul se numeste "Taurus" (din cauza catararii "in forta" peste pasajul de la intrare), cred ca are cam gradul 6a+ si este lung de 25 m (topul ar fi putut fi ceva mai sus, dar pentru asta ar fi trebuit sa curatam o mare pasune armata cu radacini...)

La topul traseului Taurus, dupa prima ascensiune

Urmatorul traseu spre care ne-am indreptat se desfasoara pe fisura intrerupta de doua tavane succesive aflata imediat in stanga diedrului din traseul "Sagittarius" (ex-Victoras). Tot restul zilei am curatat temeinic aceasta linie. A doua zi dimineata, dupa un traseu de incalzire (Scara Melcisorilor - trad, 5c, 35 m) ne-am apucat iar de lucru la traseul nostru, care promitea sa fie foarte interesant.

La prima ascensiune, linia cea noua, care se numeste "Virgo", mi s-a parut ca are cam gradul 6b, dar cred ca "la vedere" traseul poate parea mult mai dificil din cauza miscarilor "obligatorii" pentru trecerea celor doua crux-uri, care sunt foarte greu de descifrat (in timpul curatarii liniei, eu am incercat mai multe variante pana cand am gasit-o pe cea castigatoare...)

Al doilea crux din tr. Virgo

Intrarea in traseu se face pe un horn cu prize foarte bune, pe care se pot asigura doua clepsidre solide, apoi se traverseaza spre dreapta pe sub primul tavan, sub care am montat un Big Bro #2 (poate ca in locul acesta s-ar putea folosi un BD Camalot #5, dar cred ca stanca este totusi prea neteda si alunecoasa pentru un friend...). Tavanul se depaseste prin dreapta, prin folosirea "creativa" a unei chei de mana intr-o fisura alungita (primul crux), apoi, dupa montarea unui Big Bro #3 sub al doilea tavan (eu am montat si un hex in fisura verticala de sub tavan, dar nu cred ca acesta ar fi suficient de unul singur), se trece al doilea crux, din nou prin dreapta tavanului, spre fisura care se deschide ceva mai sus, la baza careia se poate asigura cu un anou o clepsidra "de incredere".

In continuare se parcurge fisura destul de larga, care mai ia cateva friend-uri mari sau hex-uri, pana cand aceasta se inchide, apoi se traverseaza oblic stanga pana cand se intalneste fisura finala din traseul Gemini, care se urmeaza pana la top (asigurare cu nuci mici).

Liniile noilor trasee


Am inceput sa curat inca un traseu intre Aquarius si Gemini care se va numi Capricorn, pe care deocamdata l-am urcat doar in mansa (ca sa vad daca merita osteneala) cu o traversare spre stanga la top-ul lui Aquarius. Traseul este frumos, are cam 6a si 35 m si urmeaza sa-i montez un top propriu sub tavanul cel mare. Probabil ca mai incape inca un traseu mai la dreapta, asa ca daca mai continua canicula o sa am ce face saptamanile viitoare :)

3 comentarii:

 1. Foarte misto ce faci in Cheile Folea. Am fost o singura data acum 2 ani acolo si mi-a placut incredibil de mult zona. Cred ca potentialul este enorm :D

  Sper ca pe la jumatatea lui septembrie sa reusesc si eu sa ajung prin zona. Vara asta din cauza ca fac un internship de 3 luni in Irlanda am fost nevoit sa incep sa folosesc ceva mai intens si eu protectii mobile; mai folosisem cate ceva ca sa completez asigurarile precare din traseele de clasic pe la noi, dar nu am mai catarat niciodata pana acum integral trad

  Crezi ca pt traseele mai usoare, cele de 5c-6a reusesc sa ma descurc cu 2 seturi de nuci, un set de frienduri WC 0.5-3, 4 tricams 0.5-2 si un set de hexuri DMM Torque Nuts (soon to come hopefully) :D ?

  Dragos

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut Dragos,
  Traseele mele de trad din Folea au intre 25 si 45 m, asa ca de regula pot fi "citite" de la sol (atat miscarile cat si protectiile). Pentru mine, echipamentul "standard" pentru Folea este format dintr-un set de Wallnuts, un set de DMM Offsets (absolut esentiale oriunde pe calcar !), unul de Torque nuts si un set de WC Helium Friends, la care pentru unele trasee mai adaug marimile 9-13 de WC Rocks sau Big Bros.
  Daca vrei sa mergi acolo in august (si mai tarziu e fain acolo, dar in prima jumatate a lui septembrie plec in Dolomiti), da-mi un semn, poate mergem impreuna si-ti arat si traseele, iti pun la dispozitie si echipamentul de care ai putea avea nevoie.
  Laurentiu

  RăspundețiȘtergere
 3. Ar fi destul de fain. Eu abia pe la sfarsitul lui august o sa ajung inapoi din Irlanda, si tind sa cred ca dupa 15 septembrie o sa reusesc sa o tai la catarat.

  In principiu as vrea sa merg in Cheile Cheii la canton pt ca vreau sa fac de foarte multa vreme asta si apoi sa ma mut cateva zile in Folea.

  Oricum, tinem legatura (acum am vazut ca mi-ai dat add si pe facebook :D) si poate reusim sa facem ceva; ar fi spuer fain.

  Intre timp incerc sa trag cat mai tare pe aici sa mai ies la catarat, pt ca am cunoscut un tip din Romania care sta de 6 ani aici si are echipament; ca sa vezi ce mica e lumea :D

  Dragos

  RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate de catre autorul blogului, iar "anonimele" sunt respinse din principiu. Daca vrei sa comentezi trebuie sa te prezinti.