30 ianuarie 2013

Cat de costisitoare este catararea cu protectii mobile ?

Un argument care apare frecvent in discutiile despre (in)oportunitatea spiturilor din traseele in care se pot folosi protectii mobile este “eu nu am bani pentru echipamentul foarte scump de care este nevoie in catararea traditionala si in consecinta, vreau ca traseele sa fie echipate cu protectii permanente”.

Vestea cea rea este ca daca vrei sa practici in mod serios o anumita activitate care necesita un echipament specific, va trebui sa ti-l procuri: daca vrei sa schiezi ai nevoie de schiuri, clapari etc, daca vrei sa joci golf ai nevoie de crose, daca vrei sa mergi cu bicicleta trebuie sa fii proprietarul uneia si asa mai departe.

Situatia este aceeasi si in catarare: ori investesti si faci ce-ti place, ori te rezumi la stilul de catarare pe care ti-l poti permite. Punct ! Faptul ca te macina frustrarea ca nu poti urca o anumita categorie de trasee nu justifica modificarea acestor trasee pentru ca pretioasa ta persoana sa devina capabila sa le urce.

Totusi, vestea cea buna este ca daca vrei cu adevarat sa incepi sa practici catararea traditionala curata, investitia initiala in echipamentul necesar nu este chiar atat de mare pe cat cred unii cataratori, pentru ca in traseele de trad de dificultate moderata (cateva grade sub nivelul tau in escalada) pe care te vei catara la inceput, pana cand inveti notiunile de baza, nu-ti trebuie foarte mult echipament specializat.

Dealtfel, daca practici escalada sportiva, este foarte posibil sa ai deja un ham, o pereche de papuci de catarare, o coarda, niste bucle echipate cu carabiniere si un dispozitiv de asigurare, iar acest echipament poate fi folosit la o adica si in catararea traditionala. Desigur, ceva bani tot va trebui sa cheltuiesti, pentru ca daca vrei sa te cateri cu protectii mobile, ai nevoie de... protectii mobile. Totusi, la inceput nu ai nevoie de un rack complet, care sa acopere toate posibilitatile de asigurare imaginabile, ci doar de strictul necesar.

Astfel, in multe zone de catarare pe calcar de la noi sau de prin alte parti exista destule trasee mai usoare (de la gradul 4 pana pe la 6), in care ai suficiente optiuni pentru montarea de protectii mobile si in care te poti descurca onorabil cu un set de nuci, eventual cateva hex-uri si cateva anouri de chinga pentru asigurarea protectiilor naturale (clepsidre, pietre incastrate in fisuri etc.).

(De exemplu, cursurile de initiere in catararea traditionala curata pe care le organizez la cererea celor interesati se desfasoara la Veliko Tarnovo si la Vratsa, in Bulgaria, exact pe acest fel de trasee: scurte, usoare si cu multiple posibilitati de asigurare).

De regula, suma necesara pentru cumpararea acestor materiale nu depaseste cateva sute de lei. Daca chiar si aceasta suma ti se pare prea mare, poti cauta un posibil coechipier care are aceleasi planuri ca si tine in privinta catararii trad si propune-i sa va cumparati fiecare cate ceva din echipamentul necesar (de exemplu, unul un set de nuci iar celalat niste hexuri si cateva anouri Dyneema de 60 si de 120 cm), astfel incat impreuna sa aveti tot ce trebuie pentru parcurgerea in siguranta a acestor trasee “de initiere”.

(Cateva sfaturi pentru cumpararea materialelor necesare poti gasi in articolul: Cumpararea echipamentului de trad)

Dupa ce te vei fi catarat o vreme pe trasee de trad mai usoare si bine asigurate, vei sti suficiente lucruri despre tine pentru a fi capabil sa faci o alegere in cunostinta de cauza: vrei sau nu vrei sa continui sa practici catarararea traditionala curata ?

Daca ajungi la concluzia ca acest stil nu este pentru tine, poti oricand sa vinzi protectiile pe care ti le-ai cumparat si sa te intorci la catararea sportiva, fara sa fi pierdut prea mult. Daca insa vei afla ca ti-ai descoperit o noua pasiune, lucrurile se schimba: este timpul sa-ti completezi echipamentul cu tot ce crezi ca ai mai avea nevoie, dar in acest caz cheltuiala nu ti se va mai parea chiar atat de mare, pentru ca vei fi convins ca scopul o justifica pe deplin.

Chiar si in acest caz, nu va fi nevoie sa cumperi totul dintr-odata: dupa o vreme poti sa mai cumperi un set de nuci, cu timpul mai adaugi cate un friend de care ai fi avut nevoie intr-un traseu pe care l-ai parcurs, dupa ce mai progresezi poti afla ca ai putea folosi niste nuci micro si tot asa. In aceste conditii, chiar daca suma totala va deveni substantiala, cheltuielile vor fi distribuite in timp si vor fi mult mai usor de suportat, chiar si in cazul unui buget restrans. In plus, protectiile cumparate vor avea o durata de utilizare indelungata, asa ca nu va trebui sa le innoiesti prea curand.

2 comentarii:

 1. Salut, poti sa recomanzi in Romania cateva zone cu trasee pe mobile pentru incepatori ? Pana acum am fost doar in Cheile Dobrogei (acolo sunt cateva trasee cu pasaje de gr 4/5).

  RăspundețiȘtergere
 2. Desigur! Incepatorii pot practica stilul traditional cam in toate zonele cu trasee "clasice " din Romania. In aceste zone sunt destule trasee de catarare de dificultate mica/moderata (gradul III - IV sau chiar V dupa vechea cotatie a Federatiei) care pot fi urcate cu protectii mobile, fie ignorand vechile pitoane, fie asigurandu-le (dupa verificarea lor temeinica) pentru "siguranta".

  De asemenea, exista multe trasee echipate pentru escalada care pot fi parcurse fara nicio problema in stilul trad (din mou, ignorand spiturile sau asigurandu-le din loc in loc pana capeti experienta cu mobilele. De exemplu, in cheile Folea (despre care am scris multe articole in acest blog) exista un perete cu vreo 14 trasee de escalada, dintre care am urcat mai mult de doua treimi fara sa folosesc niciun spit. Tot acolo am facut si eu vreo duzina de trasee noi cu asigurare integral cu mobile (detalii gasesti tut aici pe blog)

  Profitand de libertatea de circulatie din zilele noastre, se poate merge si prin alte tari apropiate: zone foarte bune pentru trad sunt peste tot prin Bulgaria. Chiar si la Basarbovo si la Tabachka (adica aproape in gradina noastra) sunt cateva trasee, apoi la Veliko, Vratsa, Vitosha, langa Sofia (granit) iar nitzel mai la sud este "raiul pe pamant" pentru trad, in muntii Rila.

  Deocamdata atat, dar intentionez ca zilele viitoare, cand/daca o sa am timp, sa scriu aici un articol mai amplu pe tema asta.

  Laurentiu

  RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate de catre autorul blogului, iar "anonimele" sunt respinse din principiu. Daca vrei sa comentezi trebuie sa te prezinti.