29 ianuarie 2013

Cat de periculoasa este catararea cu protectii mobile ?

Unii cataratori au convingerea ca stilul traditional de catarare este extrem de periculos, iar ascensiunea unui traseu in care se folosesc exclusiv protectii naturale sau mobile este aproape sinonima cu o tentativa de sinucidere.

In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Atata vreme cat “stie ce face”, un catarator de trad controleaza aproape in totalitate nivelul de risc pe care este pregatit sa-l accepte: el poate sa-si aleaga traseele astfel incat dificultatile prognozate sa fie pe masura nivelului sau, in timpul catararii poate sa aleaga ce si cate protectii sa foloseasca si unde sa le monteze si in orice moment poate sa renunte la ascensiune si sa se retraga din traseu daca ajunge sa se confrunte cu provocari care il depasesc.

Trebuie sa recunoastem ca o activitate ai carei practicanti au o asemenea libertate de alegere nu poate fi etichetata drept “periculoasa”.

Totusi, catararea traditionala curata se poate dovedi periculoasa pentru cataratorii care “nu stiu ce fac”, iar prin acest eufemism ma refer la lipsurile acestora: la lipsa de obiectivitate in evaluarea nivelului de risc pe care vor sa si-l asume si a capacitatii lor de a se confrunta cu acesta, la lipsa competentelor necesare pentru folosirea in siguranta a echipamentului specific, la incapacitatea lor de a-si asuma pe deplin raspunderea pentru consecintele deciziilor pe care trebuie sa le ia pe parcursul catararii, la lipsa de coeziune si de echilibru in cadrul echipei lor de coarda, la lipsa de pregatire tehnica si materiala sau la absenta altor asemenea elemente critice pentru parcurgerea in siguranta a unui traseu de catarare curata.

Dar din nou, trebuie sa recunoastem ca pericolele la care se expun acesti cataratori nu au legatura cu stilul traditional ci mai curand cu discernamantul lor deficitar si cu abilitatile lor limitate in postura de practicanti ai acestei forme de catarare.

Adesea, un asemenea catarator ajunge sa fie convins ca prin neechiparea cu protectii permanente a unui anumit traseu pe care el il considera “prea periculos”, i se interzice accesul la acesta, iar in acest fel ii sunt incalcate drepturile. Din aceasta cauza, respectivul crede ca este indreptatit sa pretinda ca traseul in cauza, indiferent de caracterul lui, sa fie securizat astfel incat sa poata fi parcurs in mod democratic, fara riscuri, de orice catarator. 

Totusi, pentru ca un catarator sa poata participa in siguranta la acest joc, solutia nu este schimbarea regulilor lui, adica distrugerea caracterului natural al traseelor prin echiparea lor cu protectii permanente, ci ridicarea cataratorului la nivelul provocarilor pe care le reprezinta parcurgerea traseeelor respective prin mijloace curate. Pentru aceasta, "aspirantul" trebuie sa accepte sa treaca printr-un proces gradual, indelungat si laborios de invatare si de pregatire, in care nu exista nici scurtaturi si nici ocolisuri, dar acest efort trebuie sa fie sustinut de o motivatie puternica, bazata pe dragostea pentru catarare si pentru natura.

(Pentru a veni in ajutorul acestor cataratori am publicat on-line un Manual de catarare traditionala curata si organizez periodic Cursuri de catarare cu protectii mobile).

In absenta acestei motivatii solide, cataratorul respectiv trebuie sa inteleaga ca nu-i ramane decat optiunea practicarii unei alte forme de catarare care sa-i ofere siguranta dorita si pentru care - cel mai probabil - are deja la dispozitie o multime de trasee special amenajate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate de catre autorul blogului, iar "anonimele" sunt respinse din principiu. Daca vrei sa comentezi trebuie sa te prezinti.