31 ianuarie 2013

De ce ar vrea cineva sa foloseasca protectii mobile ?!

Unii cataratori sunt motivati de rezolvarea problemelor pe care le ofera traseele de catarare. Pentru acestia, cu cat sunt mai multe si mai complicate problemele intalnite pe parcursul unei linii, cu atat este mai mare satisfactia ascensiunii respective.

Din aceasta perspectiva, catararea traditionala curata poate fi un stil extrem de atragator pentru un asemenea catarator, pentru ca o ascensiune in care se folosesc exclusiv asigurari cu protectii mobile poate fi asimilata cu parcurgerea simultana a doua trasee diferite: unul in care cataratorul trebuie sa rezolve problemele ridicate de catararea propriu-zisa - depasirea obstacolelor de pe stanca - si inca unul in care problemele de rezolvat constau in descoperirea posibilitatilor de asigurare existente pe linia respectiva si integrarea lor intr-un sistem de asigurare cat mai eficient.


Alti cataratori sunt motivati de curiozitatea care ii indeamna sa exploreze noi teritorii, de placerea de a face incursiuni in afara zonei lor de confort sau de alte imbolduri asemanatoare, care de regula sunt catalogate sub eticheta “aventura”.

Pentru acestia, autonomia pe care o ofera mijloacele de asigurare folosite in catararea curata este o conditie esentiala pentru obtinerea libertatii de care are nevoie spiritul lor aventuros, pentru ca atunci cand foloseste protectii mobile sau naturale, un asemenea catarator poate sa hotarasca el insusi linia pe care o va urma, riscurile pe care este dispus sa si le asume, cantitatea si calitatea asigurarilor care sa-i ofere nivelul de protectie de care are nevoie si orice alt asemenea element important pentru finalizarea in siguranta a ascensiunii.

O alta categorie de cataratori pentru care competenta in utilizarea protectiilor mobile s-ar putea dovedi benefica este formata din cei care prefera parcurgerea vechilor trasee asa-zis “clasice” din muntii nostri, care de multe ori nu urmaresc performante deosebite, ci doar placerea unor ascensiuni memorabile.

Traseele de acest fel au de regula mai multe lungimi de coarda, parcurg linii foarte logice si clare si se desfasoara intr-un cadru natural exceptional, dar premierele lor au fost facute cu multi ani in urma, iar vechile pitoane ramase prin fisuri sunt ruginite si slabite de ciclurile de inghet-dezghet si nu mai pot fi folosite in siguranta. Totusi, aceleasi fisuri pot fi folosite adesea pentru montarea de protectii mobile, care pot oferi cataratorului care le foloseste o siguranta la care autorii traseului respectiv nici nu indrazneau sa viseze. Aceste protectii mobile pot fi intercalate printre cele existente in traseu sau pot constitui un sistem de asigurare distinct, iar rezultatul ar fi o crestere simtitoare a confortului mental al cataratorilor, care astfel se pot bucura pe deplin de ascensiune fara sa se confrunte cu riscuri mai mari decat ar fi capabili sa-si asume.

30 ianuarie 2013

Cat de costisitoare este catararea cu protectii mobile ?

Un argument care apare frecvent in discutiile despre (in)oportunitatea spiturilor din traseele in care se pot folosi protectii mobile este “eu nu am bani pentru echipamentul foarte scump de care este nevoie in catararea traditionala si in consecinta, vreau ca traseele sa fie echipate cu protectii permanente”.

Vestea cea rea este ca daca vrei sa practici in mod serios o anumita activitate care necesita un echipament specific, va trebui sa ti-l procuri: daca vrei sa schiezi ai nevoie de schiuri, clapari etc, daca vrei sa joci golf ai nevoie de crose, daca vrei sa mergi cu bicicleta trebuie sa fii proprietarul uneia si asa mai departe.

Situatia este aceeasi si in catarare: ori investesti si faci ce-ti place, ori te rezumi la stilul de catarare pe care ti-l poti permite. Punct ! Faptul ca te macina frustrarea ca nu poti urca o anumita categorie de trasee nu justifica modificarea acestor trasee pentru ca pretioasa ta persoana sa devina capabila sa le urce.

Totusi, vestea cea buna este ca daca vrei cu adevarat sa incepi sa practici catararea traditionala curata, investitia initiala in echipamentul necesar nu este chiar atat de mare pe cat cred unii cataratori, pentru ca in traseele de trad de dificultate moderata (cateva grade sub nivelul tau in escalada) pe care te vei catara la inceput, pana cand inveti notiunile de baza, nu-ti trebuie foarte mult echipament specializat.

Dealtfel, daca practici escalada sportiva, este foarte posibil sa ai deja un ham, o pereche de papuci de catarare, o coarda, niste bucle echipate cu carabiniere si un dispozitiv de asigurare, iar acest echipament poate fi folosit la o adica si in catararea traditionala. Desigur, ceva bani tot va trebui sa cheltuiesti, pentru ca daca vrei sa te cateri cu protectii mobile, ai nevoie de... protectii mobile. Totusi, la inceput nu ai nevoie de un rack complet, care sa acopere toate posibilitatile de asigurare imaginabile, ci doar de strictul necesar.

Astfel, in multe zone de catarare pe calcar de la noi sau de prin alte parti exista destule trasee mai usoare (de la gradul 4 pana pe la 6), in care ai suficiente optiuni pentru montarea de protectii mobile si in care te poti descurca onorabil cu un set de nuci, eventual cateva hex-uri si cateva anouri de chinga pentru asigurarea protectiilor naturale (clepsidre, pietre incastrate in fisuri etc.).

(De exemplu, cursurile de initiere in catararea traditionala curata pe care le organizez la cererea celor interesati se desfasoara la Veliko Tarnovo si la Vratsa, in Bulgaria, exact pe acest fel de trasee: scurte, usoare si cu multiple posibilitati de asigurare).

De regula, suma necesara pentru cumpararea acestor materiale nu depaseste cateva sute de lei. Daca chiar si aceasta suma ti se pare prea mare, poti cauta un posibil coechipier care are aceleasi planuri ca si tine in privinta catararii trad si propune-i sa va cumparati fiecare cate ceva din echipamentul necesar (de exemplu, unul un set de nuci iar celalat niste hexuri si cateva anouri Dyneema de 60 si de 120 cm), astfel incat impreuna sa aveti tot ce trebuie pentru parcurgerea in siguranta a acestor trasee “de initiere”.

(Cateva sfaturi pentru cumpararea materialelor necesare poti gasi in articolul: Cumpararea echipamentului de trad)

Dupa ce te vei fi catarat o vreme pe trasee de trad mai usoare si bine asigurate, vei sti suficiente lucruri despre tine pentru a fi capabil sa faci o alegere in cunostinta de cauza: vrei sau nu vrei sa continui sa practici catarararea traditionala curata ?

Daca ajungi la concluzia ca acest stil nu este pentru tine, poti oricand sa vinzi protectiile pe care ti le-ai cumparat si sa te intorci la catararea sportiva, fara sa fi pierdut prea mult. Daca insa vei afla ca ti-ai descoperit o noua pasiune, lucrurile se schimba: este timpul sa-ti completezi echipamentul cu tot ce crezi ca ai mai avea nevoie, dar in acest caz cheltuiala nu ti se va mai parea chiar atat de mare, pentru ca vei fi convins ca scopul o justifica pe deplin.

Chiar si in acest caz, nu va fi nevoie sa cumperi totul dintr-odata: dupa o vreme poti sa mai cumperi un set de nuci, cu timpul mai adaugi cate un friend de care ai fi avut nevoie intr-un traseu pe care l-ai parcurs, dupa ce mai progresezi poti afla ca ai putea folosi niste nuci micro si tot asa. In aceste conditii, chiar daca suma totala va deveni substantiala, cheltuielile vor fi distribuite in timp si vor fi mult mai usor de suportat, chiar si in cazul unui buget restrans. In plus, protectiile cumparate vor avea o durata de utilizare indelungata, asa ca nu va trebui sa le innoiesti prea curand.

29 ianuarie 2013

Cat de periculoasa este catararea cu protectii mobile ?

Unii cataratori au convingerea ca stilul traditional de catarare este extrem de periculos, iar ascensiunea unui traseu in care se folosesc exclusiv protectii naturale sau mobile este aproape sinonima cu o tentativa de sinucidere.

In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Atata vreme cat “stie ce face”, un catarator de trad controleaza aproape in totalitate nivelul de risc pe care este pregatit sa-l accepte: el poate sa-si aleaga traseele astfel incat dificultatile prognozate sa fie pe masura nivelului sau, in timpul catararii poate sa aleaga ce si cate protectii sa foloseasca si unde sa le monteze si in orice moment poate sa renunte la ascensiune si sa se retraga din traseu daca ajunge sa se confrunte cu provocari care il depasesc.

Trebuie sa recunoastem ca o activitate ai carei practicanti au o asemenea libertate de alegere nu poate fi etichetata drept “periculoasa”.

Totusi, catararea traditionala curata se poate dovedi periculoasa pentru cataratorii care “nu stiu ce fac”, iar prin acest eufemism ma refer la lipsurile acestora: la lipsa de obiectivitate in evaluarea nivelului de risc pe care vor sa si-l asume si a capacitatii lor de a se confrunta cu acesta, la lipsa competentelor necesare pentru folosirea in siguranta a echipamentului specific, la incapacitatea lor de a-si asuma pe deplin raspunderea pentru consecintele deciziilor pe care trebuie sa le ia pe parcursul catararii, la lipsa de coeziune si de echilibru in cadrul echipei lor de coarda, la lipsa de pregatire tehnica si materiala sau la absenta altor asemenea elemente critice pentru parcurgerea in siguranta a unui traseu de catarare curata.

Dar din nou, trebuie sa recunoastem ca pericolele la care se expun acesti cataratori nu au legatura cu stilul traditional ci mai curand cu discernamantul lor deficitar si cu abilitatile lor limitate in postura de practicanti ai acestei forme de catarare.

Adesea, un asemenea catarator ajunge sa fie convins ca prin neechiparea cu protectii permanente a unui anumit traseu pe care el il considera “prea periculos”, i se interzice accesul la acesta, iar in acest fel ii sunt incalcate drepturile. Din aceasta cauza, respectivul crede ca este indreptatit sa pretinda ca traseul in cauza, indiferent de caracterul lui, sa fie securizat astfel incat sa poata fi parcurs in mod democratic, fara riscuri, de orice catarator. 

Totusi, pentru ca un catarator sa poata participa in siguranta la acest joc, solutia nu este schimbarea regulilor lui, adica distrugerea caracterului natural al traseelor prin echiparea lor cu protectii permanente, ci ridicarea cataratorului la nivelul provocarilor pe care le reprezinta parcurgerea traseeelor respective prin mijloace curate. Pentru aceasta, "aspirantul" trebuie sa accepte sa treaca printr-un proces gradual, indelungat si laborios de invatare si de pregatire, in care nu exista nici scurtaturi si nici ocolisuri, dar acest efort trebuie sa fie sustinut de o motivatie puternica, bazata pe dragostea pentru catarare si pentru natura.

(Pentru a veni in ajutorul acestor cataratori am publicat on-line un Manual de catarare traditionala curata si organizez periodic Cursuri de catarare cu protectii mobile).

In absenta acestei motivatii solide, cataratorul respectiv trebuie sa inteleaga ca nu-i ramane decat optiunea practicarii unei alte forme de catarare care sa-i ofere siguranta dorita si pentru care - cel mai probabil - are deja la dispozitie o multime de trasee special amenajate.