02 martie 2015

O noua zona de catarare in apropiere de Russe

Cine ar fi crezut ca au mai ramas zone cu potential pentru catarare care sa nu fi fost exploatate "la sange" in zona Russe ?! Si totusi, prietenul meu Catalin Boroi a reusit sa descopere cateva faleze in apropierea cartierului Sredna Kula din Russe care pareau sa ofere posibilitati pentru niste trasee noi - e drept ca nu din cale afara de inalte (doar 10-15 m), dar cui ii pasa ? Catarare sa fie !

Ne-am apucat de lucru la una dintre falezele care pareau mai tentante si dupa cateva week-end-uri am reusit sa curatam si sa echipam zece trasee cu grade cuprinse intre 6a si 6b+: sapte de escalada sportiva, complet echipate cu ancore chimice sau mecanice si trei de trad, care au doar topuri cu cate doua ancore cu inel.

In prezent lucram la dezvoltarea altor faleze din zona, in care vom deschide cca. 15-20 de noi linii de sport si de trad pe care le vom anunta in aceasta pagina.

Acces

Pentru a ajunge la noua faleza (initial am numit-o Kulata II, dar apoi ne-am hotarat sa-i zicem Sredna Kula), din centura Russe intrati pe drumul care trece pe sub viaduct catre Basarbovo, iar la prima intersectie o luati la dreapta catre Sredna Kula (indicator rutier). Dupa cateva sute de metri, pe partea stanga este o mica benzinarie, iar pe dreapta este un loc inierbat unde puteti parca masina. De aici, se trece podul peste Rusenski Lom si se continua catre dreapta catre o faleza in care se afla o grota mare cu tavan foarte subtire, vizibila inca de la pod. Noile trasee se afla pe fata din stanga acestei grote.


Traseele

Partea stanga a falezei
Partea centrala a falezei
Extremitatea dreapta a falezei

Dupa parerea mea, gradele traseelor sunt urmatoarele:

T1 - 6a
T2 - 6a R
T3 - 6a

S1 - 6a+
S2 - 6b+
S3 - 6a+
S4 - 6b
S5 - 6a
S6 - 6a+
S7 - 6a+

4 comentarii:

 1. misto zona. parca se numeste kulata

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Kulata este mai in aval, aproape de viaduct si acolo sunt deja cam douazeci de trasee. Noua zona - noi i-am zis Kulata II :) - este cam la doi km mai sus pe rau, pe aceeasi parte. Mai avem inca doua zone in lucru, dar astea se afla intre faleza descrisa in articol si podul din satul Basarbovo. Deocamdata am facut trei trasee de trad pe o faleza de 25 m si Catalin a curatat inca vreo cateva trasee de sport de 15 m inaltime. Cand terminam, o sa publicam topo-urile aici.

   Ștergere
 2. Hey,

  All my best and warmest wishes for bolting this!!!

  Can you tell quickly what trad rack is required for the Trad ones?

  Climb hard,
  Momo

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. The rock is pretty soft limestone, but the cracks are solid, so I used mostly large passive pro (nuts and hexes) with the odd cam here and there :) Anyway, the cliff is only 10 - 15 m high, so one can tell the pro from the ground

   Ștergere

Comentariile sunt moderate de catre autorul blogului, iar "anonimele" sunt respinse din principiu. Daca vrei sa comentezi trebuie sa te prezinti.